Suomen ensimmäinen kansanopisto aloitti Kangasalla 16.1.1889
Suomen Kansanopistoyhdistys kunnioitti ensimmäisen kansanopiston perustamista 16.1.2014 perustamistalolla Parvulassa järjestetyn tilaisuuden myötä.

Suomen ensimmäisen kansanopiston perustaja ja ensimmäinen johtaja oli Sofia Hagman, joka työskenteli pitkään kansanopistoaatteen kanssa ja viimein kiteytti sen taustajoukkoineen Kangasalla. Vääksyn kartanon mailla Parvulassa aloitti kansanopisto 16.1.1899. Ensimmäisen kansanopiston 39 oppilasta olivat kaikki nuoria naisia. Opinto-ohjelma sisälsi mm. historiaa, äidinkieltä. Painotus oli käytännön aineissa, kuten käsitöissä.

Perustaminen sai tukea myös Helsingin yliopiston Hämäläis-Osakunnalta, jonka inspehtori J.R.Danielson-Kalmari tuki opistoa. Opiston perustaminen vauhditti muita kansanopistohankkeita näyttäen, että kansanopistojen perustaminen on mahdollista Suomessa muiden Pohjoismaiden tapaan.

Suomen kansanopistot muodostavat 90 toimipisteen ja n 83 ylläpitäjän valtakunnallisen koulutuksen järjestäjäverkon. Toimintaa ohjaa vapaan sivistystyön lainsäädäntö sekä opistojen oma tehtävänhaku ja -painotus. Ne ovat joustavia nuorten ja aikuisten pedagogisesti asiantuntevia oppilaitoksia. Kansanopistoissa opiskelee tänä lukuvuotena enemmän opiskelijoita kuin koskaan niiden 125 -vuotisen historian aikana.

Rehtorikokous 9.-10.3. Lapuan kristillisellä opistolla (opisto täyttää 90 v)
Folkhögskolträff 25.-26.9. Borgå folkakademi (opisto täyttää 125 v)
Kansanopistopäivät 5.-7.8. Rovala-Opistossa (opisto täyttää 60 v)
Kansanopistokokous 1.-2.10. Työväen Akatemiassa (opisto täyttää 90 v)

Juhlavuoden tapahtumia järjestetään lisäksi eri puolilla maata huipentuen Rovaniemellä Kansanopistopäiville elokuussa.
Lisätietoja antavat Suomen Kansanopistoyhdistyksen puheenjohtaja Aki Ojakangas, puh. 040 5066 582 ja pääsihteeri Jyrki Ijäs puh. 0400 204 332.

Lehdistötiedotteet:
Kansanopistoja Suomessa 125 vuotta