Nutukka sai tunnustuksen
Allianssi jakaa syksyllä 2016 osana Nuorisotyön viikkoa Nuori toimija -tunnustuksia. Tänä vuonna ehdotuksia haettiin avoimella haulla erityisesti yhdenvertaisuuteen liittyen. Yksi tunnuksen saajista oli Nutukka-ohjelma (nuoret turvapaikanhakijat kansanopistoissa).

Turun kristillisen opiston pedagoginen rehtori ja SKY:n hallituksen jäsen Juha Kaivola (toinen vasemmalta) kävi vastaanottamassa tunnuksen 19.10.2016.

Perustelut

Nutukka-ryhmässä tuetaan yksin maahan tulleita alaikäisiä maahanmuuttajia
kotoutumisprosessin alkuvaiheessa. Nutukka-ryhmä opiskelee suomen kielen alkeita sekä Suomen kulttuuria ja toimintatapoja. Nuoret ovat tuetun asumisen piirissä ja saavat ohjausta elämän käynnistämiseen uudessa kotimaassa.

Nutukka-ryhmään tullaan vastaanottokeskusten ohjaamina. Koulutuksen tarkoituksena on tukea nuoren turvapaikanhakijan yksilöllistä kehitystä sekä tasavertaista osallistumista yhteiskunnan taloudelliseen, poliittiseen ja sosiaaliseen elämään oman kielensä ja kulttuurinsa säilyttäen.

Lue koko tiedote

Perustiedot Nutukka-ohjelmasta

Nutukka (Nuoret turvapaikanhakijat kansanopistoissa) on kansanopistojen järjestämää koulutusta ja tuettua asumista 16-17-vuotiaille, ilman huoltajaa Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille turvapaikkaprosessin aikana.

Toimintaan osallistui vuosina 2015-2016 lähes 600 nuorta 20 kansanopistossa.

Ohjelma on valtakunnallinen, sisäministeriön ja Suomen Kansanopistoyhdistys ry:n yhteistyössä kehittämä malli, (pilotoitu kansanopistoissa vuosina 2005 ja 2008-2009). Toiminnan kehittämistä on rahoittanut myös opetus- ja kulttuuriministeriö.

Varsinaista Nutukka-toimintaa rahoittaa sisäministeriö vastaanottoprosessiin varatuista määrärahoista.
Palvelun tilaajana toimii Maahanmuuttovirasto ja palvelun tuottajia ovat kansanopistot.

Ohjelmassa yhdistyvät koulutus ja tuettu asuminen. Koulutuksen kesto on 30-38 viikkoa ja opetusta järjestetään keskimäärin 25 tuntia viikossa.