Uusi julkaisu: Kansanopistojen opinnollisen kuntoutuksen käsikirja
Kansanopistojen opinnollisen kuntoutuksen käsikirja on tarkoitettu yksilöllisen oppimisen tukemiseen. Kansanopistojen omaleimainen internaattipedagogiikka tarjoaa ainutlaatuisen oppimisympäristön, jossa opiskelijan erilaiset oppimisen tarpeet huomioidaan kokonaisvaltaisesti. Opinnollinen kuntoutus voi olla monelle nuorelle uusi mahdollisuus oppimisen iloon.

Opinnollisen kuntoutuksen käsikirja on tarkoitettu kansanopistojen opettajille ja koulutuksesta vastaavalle henkilöstölle. Se tarjoaa tietoa erilaisista oppimisen haasteista ja niiden luokittelusta sekä konkreettisia menetelmiä opiskelijan tukemiseen. Opinnollinen kuntoutus on lisäksi palvelua, jota kansanopistot voivat kehittää ja tarjota erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Palvelun laadun varmistamiseksi olemme laatineet erityiset kriteerit ja suositukset opinnollisesta kuntoutuksesta kansanopistoille.

Tämä käsikirja on suunnattu kaikille kansanopistoille. Sitä voidaan hyödyntää niin erityisopistoissa, erityislinjojen järjestämisen tukena kuin kaikkien kansanopistojen opintolinjojen opetuksen tuen suunnittelussa. Opinnollisen kuntoutuksen työryhmä on laatinut suosituksia kansanopistojen opinnollisen kuntoutuksen laadukkaalle järjestämiselle. Suositukset täydentävät kansanopistojen laadunhallintasuositusta ja toimivat tukena, kun opistot arvioivat oman opistonsa toimintaa ja tunnistavat kehittämiskohteita. Käsikirja tarjoaa työkaluja ja menetelmiä kansanopistoille erilaisten oppijoiden kohtaamiseen ja oppimisen tukemiseen.

Käsikirja (pdf)