Uutiset | 13.06.2024

Ihana, rento, suuntaa antava ja ikimuistoinen – Opistovuosi saa nuorilta kehuja ja kiitoksia

Opistovuosi-koulutuksen opiskelijoita AhlmanEdussa.

Opistovuosi on elämää selkeyttävä ja itsenäistymistä tukeva opiskeluvuosi sekä hauska ja rento kokemus. Opistovuoden suorittaneet nuoret kertovat, miten he ottivat kokemuksesta ilon ja hyödyn irti.

Opistovuosi on monelle nuorelle selkeä suunnannäyttäjä. Vuoden aikana ehtii miettimään, mitä seuraavaksi haluaa opiskella.

– Olin ysiluokan jälkeen vähän hukassa, eikä mikään oikein kiinnostanut. Äidinkielen opettajani suositteli minulle Opistovuoden kirjoittajalinjaa, Sampo Nyman kertoo.

Opistovuosi-opiskelija asuntolan huoneessa.
Sampo Nymanille Opistovuosi oli tarpeellinen oman tulevaisuuden hahmottamiseksi.

Opettaja oli oikeassa, sillä Nyman viihtyi AhlmanEdu-opistossa Tampereella mainiosti. Hän vietti opistossa lukuvuoden 2023–2024. Ylimääräinen vuosi oman tulevaisuuden hahmottamiseen tuli tarpeeseen.

– Tänne tuleminen oli ehdottomasti hyvä ratkaisu. Parasta oli hyvä ryhmähenki, joka kirjoittajalinjalla syntyi. Tutustuin uusiin ja eri-ikäisiin ihmisiin, ja pystyin olemaan oma itseni, Nyman kertoo.

Hän pyrki Opistovuoden jälkeen ammattikouluun liiketoiminnan perustutkintoa opiskelemaan.

Pelielämyksistä tuli toiveammatti

Opistovuosi-opiskelija istuu ulkona.
Sebastian Lehtinen löysi oman alan.

Sebastian Lehtinen päätyi Opistovuosi-koulutukseen isänsä houkuttelemana. Edellinen vuosi oli ollut rankka, mutta AhlmanEdu-opistossa arki lähti rullaamaan.

– Opettajat ovat täällä tosi mukavia ja rentoja. Vaikka kyllä he olettavat, että tehtävät tehdään ajallaan, Lehtinen kertoo.

Hän vietti lukuvuoden 2023–2024 eSports-linjalla. Siinä perehdytään ammattimaiseen tietokonepelaamiseen.

– Opistovuoden aikana löysin sen, mitä haluan tehdä: tulla ammattilaispelaajaksi. Haen seuraavaksi kansanopiston eSports-aikuislinjalle opiskelemaan lisää.

Lehtiselle Opistovuosi oli antoisa, koska tulevaisuuden suunnan lisäksi käteen jäi paljon uusia tuttavuuksia ja näkökulmia ammattilaispelaajan arkeen.

”Tänne tuleminen oli ehdottomasti hyvä ratkaisu. Parasta oli hyvä ryhmähenki.”

Yksi lukuvuoden kohokohdista oli osallistuminen Lantrek-pelitapahtumaan Tampereella.

– Pääsin ensimmäistä kertaa pelaamaan lavalle. Sinne pääsevät vain turnauksen parhaimmat tiimit. Se oli upeaa ja jännittävää yhtä aikaa.

Asuntolassa sai pyykätä, siivota ja itsenäistyä

Mico Liljebladille Opistovuosi oli kasvattava mutta hauska kokemus.

Mico Liljeblad päätyi Kanneljärven Opistoon lukuvuodeksi 2022–2023, koska hän ei tiennyt, mitä haluaisi yläkoulun jälkeen tehdä. Opistovuodesta tuli kasvattava mutta hauska kokemus.

– Sain tosi paljon uusia kavereita. Minulle oli myös hyödyllistä, että opistossa käytiin läpi eri ammatteja. Löysin joukosta mieluisan ja opiskelen nyt kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa. Minusta tulee siis nuoriso-ohjaaja, Liljeblad kertoo.

Kanneljärven Opistossa opistovuosilaisten lukujärjestyksessä on paljon lukuaineita, kuten kieliä ja matematiikkaa. Lisäksi kuvaamataitoa ja liikuntaa on runsaasti.

Opistovuosi on parhaimmillaan kokonaisvaltainen loikka itsenäistymiseen – varsinkin, jos asuu viikot opiston asuntolassa. Liljeblad oppi asuntolassa muun muassa kokkaamaan, siivoamaan ja pyykkäämään.

– Asuntolassa tehtiin myös paljon kaikkea hauskaa – ja okei, tyhmääkin! – mutta eniten pelattiin koripalloa ja lentopalloa, katseltiin elokuvia ja saunottiin rantasaunassa. Ja ne tyhmyydet – no, kuvittele muutama, niin kaikki ne varmasti teimme!

”Sain tosi paljon uusia kavereita, ja löysin toiveammatin.”

Hän suosittelee Opistovuosi-koulutusta niille oppivelvollisille nuorille, jotka eivät vielä tiedä, mitä tulevaisuudessa tekisivät. Ylimääräinen opiskeluvuosi selkeyttää ja auttaa.

Opistovuosi tutustuttaa myös omaan itseensä

Vanessa Havulahti vietti Opistovuoden Kanneljärven Opistossa lukuvuonna 2021–2022. Hänelle kokemus oli ikimuistoinen ja silmiä avaava.

– Olin kuullut kansanopistoista niin paljon hyvää! Itse asiassa isosiskoni kävi täällä 10-luokan ja äitini opiskeli joskus 1990-luvulla. Nyt oli minun vuoroni, Havulahti nauraa.

Opistovuodessa parasta olivat ihmiset ja hyvä yhteishenki. Havulahti sai paljon uusia ystäviä ja kaikki otettiin mukaan porukkaan. Asuntolassa asuminen oli suorastaan hulvattoman hilpeää.

”Sain lisää itsevarmuutta ja sosiaalisia taitoja. Opin myös tuntemaan itseäni paremmin.”

– Joukossa tyhmyys tiivistyy, eli kyllä asuntolan ohjaajilla oli välillä paljon vahtimista. Kaikkea hauskaa oli tämän tästä!

Opistovuosi-opiskelija istuu asuntolan sängyllä.
Vanessa Havulahden kommunikaatiotaidot kehittyivät Opistovuoden aikana.

Havulahden itsetuntemus kehittyi valtavasti Opistovuoden aikana.

– Sain lisää itsevarmuutta ja sosiaalisia taitoja. Opin myös tuntemaan itseäni paremmin. Lisäksi kommunikaatiotaitoni ja muiden kanssa toimiminen kehittyivät.

Havulahti koki Opistovuoden hyödyllisenä, koska opinto-ohjaajilla oli reilusti aikaa auttaa nuoria löytämään omat kiinnostuksen kohteet. Havulahti varmistui omasta valinnastaan, pyrki ja pääsi opiskelemaan matkailualan perustutkintoa.

– Kanneljärven Opistolla on ihana yhteishenki ja upeat ihmiset. Huomaa, että opettajatkin ovat täällä mielellään. Ja arjen taidotkin kehittyvät kuin itsestään, kun ensin polttaa tomaattikastikkeen kunnolla pohjaan!