Tiedotteet | 12.06.2024

Jatkuva haku Opistovuosi-koulutukseen: Ratkaisu opiskelupaikkaa etsivälle oppivelvolliselle

Kansanopistojen järjestämään Opistovuosi-koulutukseen voi hakeutua jatkuvan haun kautta. Tämä maksuton koulutus on täydellinen vaihtoehto peruskoulun päättäneille oppivelvollisille, jotka jäävät toisen asteen yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa tai haluavat pohtia vielä uudelleen valintojaan.

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun valintatulokset julkaistaan 13. kesäkuuta. Monissa perheissä eletäänkin parhaillaan jännittäviä hetkiä.

– Kun yhteishaun tulokset julkaistaan, hakijoista osa alkaa pohtia uudelleen valintojaan. Jos hakijan ensisijainen hakutoive ei toteudu tai hän ei saa mitään hakemaansa opiskelupaikkaa, hakeutuminen nivelvaiheen Opistovuosi-koulutukseen jatkuvan haun kautta on erinomainen ratkaisu tilanteeseen, sanoo Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar.  

Nivelvaiheen koulutus sijoittuu perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen eli peruskoulun ja lukion tai ammattikoulun väliseen taitekohtaan. Opistovuosi-koulutus vahvistaa opiskelutaitoja ja tukee siirtymistä toiselle asteelle. Koulutuksessa voi ottaa aikalisän jatko-opintojen miettimiseen, korottaa peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja tai toipua yhdeksänvuotisesta perusopetuksesta.

– Jatkuvan haun väylä Opistovuosi-koulutukseen takaa eri tilanteissa nuorelle joustavan siirtymän opinnoissa eteenpäin. On tärkeää, että nuori pääsee tarpeitaan vastaavaan koulutukseen ja jokaiselle löytyy sopiva koulutuspaikka, Pantsar lisää.

Maksuton koulutus, asuminen ja ruokailu

Opistovuosi-koulutus on maksuton, ja kansanopistossa voi halutessaan myös asua. Asuminen ja ruokailu ovat oppivelvollisille täysin ilmaisia, samoin oppimateriaalit. Sisäoppilaitoksena kansanopisto on kokonaisvaltainen ja yhteisöllinen oppimisympäristö, jossa nuori voi turvallisesti kokeilla itsenäistä elämää.

Noin puolet koulutuksesta koostuu kaikille yhteisistä opinnoista, joihin lukeutuvat esimerkiksi arjen taidot ja aktiivinen kansalaisuus. Toisen puolen muodostavat valinnaiset suuntautumisopinnot, joita voivat olla esimerkiksi taideaineet, luonnontieteet, eläintenhoito, peliala tai yrittäjyys. Mahdollisuus opiskella itseä kiinnostavia aineita kasvattaa opiskelumotivaatiota.

Kansanopistojen Opistovuosi-koulutukseen suunnataan kolme miljoonaan euron lisärahoitus, mikä mahdollistaa opiskelijamäärän kasvattamisen kuluvana vuonna 1300:aan. Opistovuosi-koulutusta tarjoaa 45 kansanopistoa. Koulutukseen voi hakea kevään yhteishaussa ja jatkuvan haun kautta ympäri vuoden. Vapaita paikkoja voi tiedustella suoraan oppilaitoksista.

Kuva: Tia Yliskylä

Lisätiedot ja haastattelut:

Kansanopistojen Opistovuosi-koulutus
Opistovuosi-opistot

Tytti Pantsar
Toiminnanjohtaja
Suomen Kansanopistoyhdistys – Finlands Folkhögskolförening ry
tytti.pantsar@kansanopistot.fi
puh. 044 531 8000