Blogi | 10.09.2024

Kansanopistoista koulutusta ja hyvinvointia alueellesi

Laatu- ja kehittämispäällikkö Sirkka Salvi, Jyväskylän kristillinen opisto

Kansanopistot ovat laaja-alaisia koulutuksen ja hyvinvoinnin tuottajia. Suomessa on 74 kansanopistoa, jotka tarjoavat eri-ikäisille ja -taustaisille ihmisille monipuolista koulutusta ja oppimisen mahdollisuuksia. Tämä Ahvenanmaalta Rovaniemelle ulottuva oppilaitosverkosto turvaa osaltaan alueellista koulutus- ja palvelutarjontaa.

Kansanopistot toivovat tiivistä yhteistyötä kuntien, yritysten ja työllisyysalueiden kanssa, jotta voimme yhdessä kehittää palveluitamme vastaamaan yhä paremmin kuntalaisten tarpeisiin.   

Kansanopistoilla on vahva osaamista nuorten kasvun tukemisesta ja koulutuksesta. Nuoret saavat kansanopistojen koulutuksista vauhtia jatko-opintoihin, itsenäistymiseen tai elämänhallintaan. Oppivelvollisuuslain myötä opistoissa käynnistyi uutena maksuton Opistovuosi oppivelvollisille -koulutus, jota tarjotaan erilaisin painotuksin.

Kansanopistojen kasvatus- ja ohjausalan ammatillinen koulutus on poikkeuksellisen laadukasta ja yhä useammin tätä koulutusta järjestetään oppisopimuskoulutuksena. Opinnoista valmistuu työntekijöitä varhaiskasvatukseen, lastensuojeluun, nuorisotyöhön ja vanhustenhoitoon. Osaamista voi kehittää myös työn ohella suorittamalla yksittäisiä tutkinnon osia tai valitsemalla muutaman päivän täydennyskoulutuksen. Kansanopistot räätälöivät koulutuksia ketterästi toiveiden mukaan ja hoitavat oppisopimusprosessiin liittyvät sopimusasiat. Koulutuksen aikana useimmilla opistoilla voi myös majoittua ja ruokailla.

Kansanopistot tarjoavat myös fiksuja kurssikokonaisuuksia aikuisten digi-, kestävyys- ja hyvinvointitaitojen vahvistamiseen. Koulutukset sopivat hyvin erilaisille kohderyhmille, työssä käyville ja työttömille. Ne täydentävät osaltaan työllisyysalueiden koulutustarjontaa.

Kansanopistot ovat kansainvälistyneet viime vuosina kovaa vauhtia. Omassa opistossani Jyväskylässä puhutaan yli 20 eri kieltä. Maahanmuuttajakoulutusta järjestetään lukutaitovaiheen koulutuksesta aina korkeakouluun valmentaviin opetuksiin saakka. Jokaiselle maahanmuuttajalle löytyy vaihtoehto kotoutumiseen ja oman osaamisen täydentämiseen.

Kesäisin kansanopistot järjestävät erilaisia leirejä, kursseja ja tilaisuuksia. Monissa kunnissa kansanopistojen tiloja, asuntolaa ja osaamista on hyödynnetty myös matkailu- ja tapahtumatoiminnassa. Meillä Jyväskylässä majoitamme kesäisin esimerkiksi ralli- ja ravivieraita sekä Suomipop-festivaalin kävijöitä. Toivomme kunnilta, hyvinvointialueilta sekä yrityksiltä aktiivisuutta myös kansanopistojen suuntaan. Yhteissuunnittelulla ja yhteistyöllä saamme aikaan säästöjä ja palvelemme kuntalaisia entistä paremmin.

Tervetuloa tapaamaan Suomen Kansanopistoyhdistyksen toimijoita Kuntamarkkinoille 18.-19.9. osastolle 3S23!

Teksti: Laatu- ja kehittämispäällikkö Sirkka Salvi, Jyväskylän kristillinen opisto