Uutiset | 13.08.2024

Kansanopistojen ammatillinen koulutus saa kiitosta: Hyvät tulokset Amis- ja osallisuuskyselyissä

Ammattiin opiskelevat opetustilanteessa.

Kansanopistojen ammatillinen koulutus saa vahvaa kiitosta tuoreissa kyselyissä, joissa opiskelijat arvostavat erityisesti opintoihin saatua tukea ja ohjausta sekä osallisuuden kokemusta. Amis- ja osallisuuskyselyjen tuloksissa korostuvat koulutuksen positiiviset vaikutukset opiskelijoiden hyvinvointiin ja osallistumismahdollisuuksiin.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijoilta kysytään tyytyväisyyttä koulutuksen järjestämiseen ja sen vaikuttavuuteen Amis-opiskelijapalautekyselyllä.Kysely on valtakunnallinen, ja siitä vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Opetushallitus. Kyselyyn vastataan viisiportaisella vastausasteikolla, jossa 1=täysin eri mieltä ja 5=täysin samaa mieltä. Palautekyselyjä on kaksi: aloitusvaiheen kysely ja päättövaiheen kysely. 

Tuoreimman kyselyn mukaan kansanopistot ovat menestyneet kiitettävästi ammatillisen koulutuksen järjestäjinä kuten jo useana aikaisempana vuonna. Ajalla 1.7.2023–30.6.2024 annetuissa aloituskyselyn opiskelijapalautteissa kansanopistojen saama kokonaiskeskiarvo oli 4,4 ja kaikkien koulutuksen järjestäjien 4,3. Päättökyselyssä kansanopistojen saamien opiskelijapalautteiden kokonaiskeskiarvo oli 4,3 ja kaikkien koulutuksen järjestäjien 4,2.

Kansanopistot saivat lähes kaikissa kysymyskokonaisuuksissa kaikkia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä korkeammat arvosanat niin aloitus- kuin päättövaiheessa (kaaviot 1 ja 2). Aloitusvaiheen yleisarvio on 4,6. Opiskelijat kokevat opiskeluympäristön turvalliseksi (4,7) ja opiskeluilmapiirin kokonaisuudessaan hyväksi (4,6). Ainoastaan aloitusvaiheosiossa valtakunnallinen keskiarvo oli 0,1 yksikköä kansanopistoja korkeampi (kaavio 1).

Tyytyväisyys opintoihin säilyi koko opiskelun ajan

Aikaisempien vuosien Amis-palautteiden mukaisesti kansanopistot saivat hyvin positiivista palautetta myös päättövaiheessa. Opiskelijat olivat erityisen tyytyväisiä näyttöjen toteutumisiin (4,8) sekä HOKSiin eli henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaan (4,5). Kokonaisuudessaan kansanopistojen saama palaute ammatilliset opinnot päättäneiltä opiskelijoilta oli eri osa-alueilta 0,1–0,3 yksikköä korkeampi kuin valtakunnalliset keskiarvot kaikkien ammatillisten opiskelijoiden keskuudessa.

Vain vaikuttavuuden osalta kansanopisto-opiskelijoiden vastaukset vastasivat valtakunnallista keskiarvoa 4,2. Positiivista vaikuttavuutta vastaajat ovat nähneet siinä, että koulutus paransi valmiuksia siirtyä työelämään tai jatko-opintoihin (4,6), ja siinä, että opiskelijat olivat kokeneet saavansa osaamista ja ammattitaitoa, jota pystyvät hyödyntämään (4,7).

Kaiken kaikkiaan Amis–opiskelijapalautekyselyn tulokset ovat pysyneet samansuuntaisina kuin kolmena edeltävänä vuonna ja kertovat kansanopistojen laadukkaasta ammatillisesta opetuksesta.

– Ammattiin opiskelevat voivat kansanopistoissa hyvin ja kokevat saavansa tukea ja ohjausta oppimiseensa, sanoo Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar.

Juttu jatkuu kaavioiden jälkeen.

Kaavio 1
Kaavio 2


Hanke tuottaa positiivisia tuloksia ammatillisessa koulutuksessa

Samansuuntaisia positiivisia tuloksia on saatu Sosiaalisesti kestävä ammatillinen koulutus -hankkeessa, jolla edistetään opiskelijoiden ja opistoyhteisöjen hyvinvointia kansanopistojen ammatillisessa koulutuksessa. Hanketta koordinoi Suomen Kansanopistoyhdistys, ja siinä on mukana 14 kansanopistoa. Yhtenä hankkeen keskeisenä tehtävänä on opiskelijoiden osallistumis- ja vaikuttamistoiminnan vahvistaminen. Tätä on seurattu kahdesti – lokakuussa 2023 ja toukokuussa 2024 – Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) osallisuuskyselyllä, johon osallistui kuusi hankkeessa mukana olevaa kansanopistoa.

Kyselyn tulokset olivat samankaltaisia molemmilla kerroilla, mikä kertoo opiskelijoiden vahvasta osallisuuden kokemuksesta. Useissa väittämissä yli 80 prosenttia opiskelijoista oli jokseenkin tai täysin samaa mieltä väittämien kanssa. Tulosten yhteneväisyys viittaa osallisuuden mahdollistaviin rakenteisiin ja käytäntöihin.

­– Kansanopistojen arki tukee kohtaamista ja kuulumisen kokemusta. Osallisuuden kokemus on kansanopistoissa hyvin korkea ja hiukan noussut kyselykertojen välillä. Hankkeen aikana tehty työ on ehkä muistuttanut osallisuutta ylläpitävistä rakenteista ja saanut opistot panostamaan esimerkiksi positiivisen palautteen antamiseen entistä enemmän, sanoo hanketta vetävä Suomen Kansanopistoyhdistyksen koordinaattori Anni Henricson.

Parantamisen varaakin on. Tulokset kertovat, että vaikuttamiskanavista kertomiseen ja niiden kehittämiseen on edelleen panostettava. Kolmasosa vastanneista ei osannut sanoa, voiko vaikuttaa omassa oppilaitoksessaan.

– Vaikuttamisen mahdollisuuksista kertomisen ja vaikuttamiskanavien kehittämisen on tulevaisuudessa oltava erityisen panostuksen kohteena. Kyselytuloksista ilmennyt osallisuuden vahva kokemus on varmasti hyvä maaperä tähän työhön, Henricson lisää.

Osallisuuskyselyn väittämissä kartoitettiin mm. osallistujien päivittäisten tekemisten merkityksellisyyttä ja myönteisen palautteen saamista. Kysely toteutettiin syksyllä 2023 ja keväällä 2024 kuudessa kansanopistossa.

Kansanopistojen ammatillinen koulutus
Ammatillista koulutusta järjestäviä kansanopistojen ylläpitäjiä on 31. Vuonna 2023 kansanopistojen ammatillisessa koulutuksessa opiskeli tutkintotavoitteisesti 4452 opiskelijaa. Kansanopistot järjestävät ammatilliseen perustutkintoon, ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon johtavaa koulutusta. Suosituin koulutusala on kasvatus- ja ohjausala. Muita kansanopistojen ammatillisen koulutuksen aloja ovat muun muassa kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalveluala, liikunta sekä puhtaus- ja kiinteistöpalveluala.