Tiedotteet | 05.02.2025

Opistovuosi-koulutus ottaa kopin oppivelvollisesta nuoresta nivelvaiheessa

Kansanopistojen oppivelvollisille suunnattu Opistovuosi-koulutus tarjoaa peruskoulun päättävälle aikalisän ennen elämän ensimmäistä merkittävää tienhaaraa: opiskelu- ja uravalintaa. Samalla se vahvistaa nuoren opiskeluvalmiuksia ja tukee siirtymää toiselle asteelle.

Suomessa jokaisen peruskoulun yhdeksännen luokan päättävän on hakeuduttava jatko-opintoihin. Opiskelu- ja uravalinnan tekeminen on nuorelle elämän ensimmäinen iso päätös, ja se tulee osalle eteen liian varhain.

Kansanopistojen Opistovuosi-koulutus sijoittuu peruskoulun ja lukion tai ammattikoulun väliseen taitekohtaan ja tarjoaa nuorelle harkinta-aikaa alanvalintaan sekä mahdollisuuden valmistautua paremmin jatko-opintoihin. 

– Peruskoulun päättävistä osa etsii vielä suuntaansa ja tarvitsee tukea koulutuksen nivelvaiheessa. Opistovuosi-koulutus tarjoaa ohjausta ja vahvistaa nuoren opiskelutaitoja sekä valmiuksia siirtyä toiselle asteelle, sanoo Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar.

Opintoja omien kiinnostuksen kohteiden mukaan   

Lukuvuoden mittaisesta Opistovuosi-koulutuksesta noin puolet koostuu kaikille yhteisistä opinnoista, joihin lukeutuvat esimerkiksi opiskelu-, itsetuntemus- ja työelämätaidot. Toisen puolen muodostavat valinnaiset suuntautumisopinnot, joita voivat olla esimerkiksi taideaineet, luonnontieteet tai ammatilliset opinnot.  

Mahdollisuus opiskella itseä kiinnostavia aineita vahvistaa opiskelumotivaatiota ja tukee tulevaisuuden suunnittelua.

– Opistovuosi-koulutus tarjoaa nuorelle tilaisuuden tunnistaa omat vahvuutensa, antaa suuntaa hakeutua omalle opintopolulle. Meillä Ropistovuodessa on kaksi suuntautumisvaihtoehtoa: musiikki ja S2, suomen kieli ja viestintä -opinnot. Rohkaisemme nuoria – ja meitä kaikkia – luottamaan unelmiimme, sanoo Rovala-Opiston rehtori Paula Frantti-Niemelä.

Maksuton koulutus, asuminen ja ruokailu

Opistovuosi-koulutus on maksuton, ja kansanopistossa voi halutessaan myös asua. Asuminen ja ruokailu ovat oppivelvollisille täysin ilmaisia, samoin oppimateriaalit. Sisäoppilaitoksena kansanopisto on kokonaisvaltainen ja yhteisöllinen oppimisympäristö, jossa nuori voi turvallisesti kokeilla itsenäistä elämää.

Mahdollistaa opinnoissa etenemisen haastavissa tilanteissa

Opistovuosi-koulutus soveltuu erityisen hyvin nuorelle, jolla ei ole riittäviä valmiuksia opiskella toisen asteen oppilaitoksessa, joka jää yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa tai on vaarassa jäädä pelkän perusasteen oppimäärän varaan.

– Koulutus mahdollistaa opinnoissa etenemisen silloinkin, kun nuorella on erilaisia oppimisen esteitä ja hankaluuksia siirtyä peruskoulusta toiselle asteelle. Opistovuosi-koulutuksessa on mahdollista korottaa peruskoulun arvosanoja ja suorittaa myös toisen asteen opintoja, Pantsar lisää.

Opistovuosi-koulutusta tarjoaa 44 kansanopistoa. Koulutukseen voi hakea kevään yhteishaussa 18.2.–18.3.2025. 

Lisätiedot ja haastattelut:

Kansanopistojen Opistovuosi-koulutus
Opistovuosi-opistot
Opistovuosi-video
Opistovuosi-esite.
Opistovuosi-diasarja.

Tytti Pantsar
Toiminnanjohtaja
Suomen Kansanopistoyhdistys – Finlands Folkhögskolförening ry
p. 044 531 8000
tytti.pantsar@kansanopistot.fi

Paula Frantti-Niemelä
Rehtori
Rovala-Opisto
p. 040 700 0535
paula.frantti-niemela@rovala.fi