”Sain paljon uutta tietoa ja opin tarkastelemaan omia ruokailuun liittyviä toimintatapojani”
Planetaarinen ruokailija -kurssi toi Eveliina Pirhoselle paljon uutta tietoa kestävyyttä edistävistä ruokailutavoista. Planetaarinen ruokavalio edistää niin maapallon kuin ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.
– Sain paljon uutta tietoa! Oli silmiä avaavaa käydä läpi, miten oma ruokavalio vaikuttaa koko maapalloon. Sain kurssilla paljon sellaista tietoa, jota en olisi itse osannut etsiä mistään, Pirhonen sanoo.
Kurssilla kerrottiin muun muassa ruokavaliosuositukset, joita noudattamalla maapallon kantokyky ei vaarannu.
– Saimme ihan grammamääräiset ohjeet, paljonko mitäkin saa syödä, jotta planeetan kantokyky kestää. Yllätyin siitä, että planetaarisessa ruokavaliossa saa syödä myös kohtuullisesti lihaa, kalaa, kananmunia ja maitotuotteita, vaikka ruokavalio onkin kasvispainotteinen.
Uuden oppiminen sai Pirhosen tarkastelemaan omia ruokailutottumuksiaan. Hän vähensi punaisen lihan käyttöä ja korvasi soijarouheella esimerkiksi jauhelihaa. Ylipäätään kasvisten käyttö on monipuolistunut Pirhosen perheessä.
Planetaarinen ruokailija on yksi kansanopistojen Aikuisosaaja-kokonaisuuden kursseista, joissa suoritustapa on joustava. Vaikka opetus oli ennalta ilmoitettuna ajankohtina, esimerkiksi kotitehtäviin sai joustavasti palautusaikaa.
– Kurssi oli arkielämän taitojen kannalta hyödyllinen. Meillä oli esimerkiksi kotitehtävä, jossa piti etsiä itselle mieluisia kasvisreseptejä ja niihin sopivat ainekset kaupasta. Tämä oli oikein hyvin suunniteltu tehtävä.