Hankkeet
Kansanopistoyhdistys sekä koordinoi että on mukana useissa kansanopistotoiminnan ja vapaan sivistystyön kehittämiseen liittyvissä hankkeissa. Hanketoiminnalla tuetaan kansanopistojen henkilöstön ammatillista osaamista ja kansanopistoja oman toimintansa kehittämisessä.
Käynnissä olevat hankkeet
Kansanopistojen kotoutumis- ja kielikoulutuksen mallintaminen
Hankkeessa kehitettään kansanopistojen kieli- ja kotoutumiskoulutusta laatimalla selvitys kansanopistojen maahanmuuttajakoulutuksen nykytilasta, laatimalla laatusuositus kansanopistojen kotokoulutukselle ja vahvistamalla koulutuksen vaikuttavuutta. Hanke on käynnissä 1.10.2024-31.12.2026. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Kansanopistojen sosiaalisesti kestävä ammatillinen koulutus
Kansanopistojen sosiaalisesti kestävä ammatillinen koulutus on kansanopistojen ammatillisen koulutuksen yhteishanke. Hankkeen tavoitteena on edistää monipuolipuolisesti opiskelijoiden ja opistoyhteisöjen hyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa. Hanke on käynnissä 19.12.2022-30.4.2025 ja sitä rahoittaa Opetushallitus.
Kansanopistojohtajien koulutusohjelma
Kansanopistojohtajien koulutusohjelma (11 op) on syksystä 2023 kevääseen 2025 jatkuva henkilöstökoulutushanke, jonka toteuttavat yhteistyössä Suomen Kansanopistoyhdistys, Jyväskylän yliopiston koulutusjohtamisen instituutti ja Suomen ympäristöopisto. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.
Kansanopistojohtajien koulutusohjelmassa osallistujat voivat vahvistaa osaamistaan ja tietoperustaa kansanopistojohtamisen asiantuntemusalueissa sekä syventää johtamisosaamistaan vastaamaan tulevaisuuden kansanopistojohtamisen tarpeita. Koulutuksessa kehitämme kansanopistojohtajuutta yksilöllisen johtamisosaamisen, jaetun johtamisen kehittämisen ja koko oppilaitoksen toimintakulttuurin johtamisen tasoilla.
Tekoäly kansanopisto-opettajan tukiälyksi
Kaksivuotisessa henkilöstökoulutushankkeessa vahvistetaan kansanopistojen ja vapaan sivistystyön opettajien digitaalista osaamista ja tekoälyn käyttöä opetuksen ja opetuksen suunnittelun tukiälynä. Vahvistetaan vapaan sivistystyön oppilaitosten yhteistyötä digitaalisuudessa. Tuetaan opettajia uudistamaan pedagogista toimintatapaansa ottaen uusin teknologia käyttöön.
Hankkeessa vahvistetaan kansanopistojen kestävää hyvinvointia tukevaa pedagogiikkaa. Koulutetaan kansanopistoihin tekoäly-tutorverkosto, jonka osaamista kehitetään myös tulevaisuudessa. Koulutus toteutetaan kokonaisuutena suomeksi ja osittain myös ruotsiksi.
Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat Otavan Opisto, Lahden kansanopisto ja Bildningsalliansen ja sitä rahoittaa Opetushallitus.