Julkaisut
Kansanopistojen koulutukset 2025–2026 -esite
Kansanopistojen koulutukset – Folkhögskolornas utbildningar -julkaisussa esitellään kansanopistojen koulutustarjonta lukuvuodelle 2025–2026. Lisäksi esitteestä löytyvät kaikkien kansanopistojen yhteystiedot
Kansanopistojen koulutukset 2024–2025 -esite
Kansanopistojen koulutukset – Folkhögskolornas utbildningar -julkaisussa esitellään kansanopistojen koulutustarjonta lukuvuodelle 2024–2025. Lisäksi esitteestä löytyvät kaikkien kansanopistojen yhteystiedot.
Kansanopistojen koulutukset – Folkhögskolornas utbildningar 2023–2024 -esite
Kansanopistojen koulutukset – Folkhögskolornas utbildningar -julkaisussa esitellään kansanopistojen koulutustarjonta lukuvuodelle 2023–2024. Lisäksi esitteestä löytyvät kaikkien kansanopistojen yhteystiedot.
Hakeva toiminta kansanopistokentällä -esite
Hakeva toiminta kansanopistokentällä -esitteessä kerrotaan, mitä kansanopistojen hakeva toiminta on ja miten sitä voi kehittää. Julkaisussa esitetään onnistuneen hakevan toiminnan elementit ja potentiaaliset kumppanuudet.
Kansanopistojen opinnot 2022–2023 -esite
Kansanopistojen opinnot – Folkhögskolornas utbildningar -julkaisu esittelee kansanopistojen koulutukset lukuvuodelle 2022–2023. Laajasta opintotarjonnasta löytyvät myös oppivelvollisten uudet Opistovuosi- ja TUVA-koulutukset. Lisäksi esitteestä löytyvät kaikkien kansanopistojen yhteystiedot.
Ihmiseltä ihmiselle – Kansanopistojen hakevan toiminnan elävä ekosysteemi
Sanna Gango, 2021
Ihmiseltä ihmiselle – Kansanopistojen hakevan toiminnan elävä ekosysteemi -julkaisussa tarkastellaan hakevaa toimintaa kansanopistokentällä, sen nykytilaa sekä kehittämismahdollisuuksia. Pyrkimyksenä on avata ja tarjota tulokulmia hakevaan toimintaan sekä sanoittaa asiaa eri lähtökohdista käsin. Yhteenveto on tuotettu osana Kansanopistot aikuisten digitaalisten taitojen ja perustaitojen vahvistajana –koulutushanketta.
Monien mahdollisuuksien kansanopisto – Möjligheternas folkhögskola -esite
Monien mahdollisuuksien kansanopisto – Möjligheternas folkhögskola -opintojulkaisussa esitellään kansanopistojen koulutustarjonta lukuvuodelle 2021-2022. Lisäksi esitteestä löytyvät kaikkien kansanopistojen yhteystiedot.
Selvitys vapaan sivistystyön oppilaitoksissa annetusta ohjauksesta maahanmuuttajille
Eine Pakarinen, 2020
Selvityksessä kartoitettiin vapaan sivistystyön oppilaitoksissa ja järjestöissä työskentelevien henkilöiden sekä maahanmuuttajien kokemuksia, tarpeita ja toiveita ohjauksesta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että maahanmuuttajien ohjauksessa ei välttämättä ole käytössä yhtä ainoaa oikeaa ohjausmenetelmää tai toimintatapaa. Maahanmuuttajat ovat heterogeeninen ryhmä, minkä vuoksi työntekijältä vaaditaan paljon erilaista tietoa ja erilaisia taitoja sekä joustavuutta ja kykyä huomioida maahanmuuttaja yksilönä ja ohjausmenetelmän valitseminen tulee tehdä maahanmuuttajan tilanteen mukaisesti. Selvitys on toteutettu osana Sosiaalipedagoginen ohjaus vapaan sivistystyön oppilaitoksissa
– Kohti osallisuutta ja merkityksellistä elämää -yhteishanketta.
Monien mahdollisuuksien kansanopisto – Möjligheternas folkhögskola -esite
Monien mahdollisuuksien kansanopisto – Möjligheternas folkhögskola -esitteessä luetellaan kansanopistojen koulutustarjonta lukuvuodelle 2020-2021. Lisäksi esitteestä löytyvät kaikkien kansanopistojen yhteystiedot.
Maahanmuuttajien lukutaitokoulutus Kansanopistot ja opintokeskukset uuden sivistystehtävän toteuttajina
Tiina Valkendorff ja Heidi Luukkainen (toim.) 2019
Julkaisu esittelee kansanopistojen ja opintokeskusten yhteistä kehittämistyötä, jonka tarkoituksena on ollut luoda uudenlainen kokonaisvaltaiseen kotoutumiseen tähtäävä koulutusmalli maahan muuttaneille sekä rakentaa uudenlaisia yhteistyön muotoja kahden vapaan sivistystyön oppilaitosmuodon, opintokeskusten ja kansanopistojen, välille. Julkaisu on osa Kotoutumisvalmiuksien tukeminen ja osallistavat koulutuspolut -hanketta
Oppimisen pulmat Oppimisvaikeuksia kokevien opiskelijoiden tukeminen vapaan sivistystyön opinnoissa
Marjo Nurmi, 2019
Marjo Nurmi on koonnut julkaisuun omia ajatuksia, kokemuksia ja kokeiltuja menetelmiä erilaisten oppimispolkujen tukemiseen. Hän nostaa esille asioita, jotka liittyvät erilaisten aikuisten oppimisen pulmiin, hidastavat tai estävät oppimista ja vaikuttavat oppimismotivaatioon. Kokonaisuuteen kuuluu kaksi osaa. Ensimmäinen osa on teoreettisempi ja toisessa osassa on kerätty käytännön menetelmiä ja harjoituksia, joita kansanopistojen opettajat voivat hyvin käyttää hyödyksi.
Pilottitutkimus: Osallisuutta tukevat menetelmät ja toimijoiden yhteistyö NEET-nuorille soveltuvien palvelujen perustana
Johanna Kuivakangas, 2017
Julkaisu on pilottitutkimus, jolla tavoitellaan käytännölistä ja tutkimuksellista otetta, missä kansanopistot ja työpajat voisivat olla vahvistamassa NEET-nuorten aktiivista kansalaisuutta ja sijoittumista yhteiskuntaan. Keskiössä on työpajanuorten omat kokemukset työpajalla ja kansanopistojen järjestämistä ensimmäisistä opintokokonaisuuksien yhdistämisestä työpajatyöskentelyyn.
Ohjauksen ja tuen tarpeessa olevat nuoret – Näkökulmia ja toimintatapoja
Tytti Pantsar (toim.) 2017
Julkaisu on osa Suomen Kansanopistoyhdistyksen koordinoimaa hanketta: NEET-nuoret ja erityistä tukea tarvitsevat nuoret kansanopistoissa ja työpajoissa. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Tähän julkaisuun on koottu NEET-hankkeen toimijoiden näkökulmia NEET-käsitteeseen ja nuoruuteen sekä kansanopistojen ja työpajojen toimintamalleja hankkeessa kokeillun perusteella. Hankkeessa muodostettiin kaksi kansanopisto-työpaja-paria, jotka suuntasivat pedagogisen osaamisensa tuen tarpeessa oleviin nuoriin.
Kansanopistojen opinnollisen kuntoutuksen käsikirja
Tytti Pantsar ja Heidi Vesa (toim.) 2016
Tämä käsikirja on suunnattu kaikille kansanopistoille. Sitä voidaan hyödyntää niin erityisopistoissa, erityislinjojen järjestämisen tukena kuin kaikkien kansanopistojen opintolinjojen opetuksen tuen suunnittelussa. Opinnollisen kuntoutuksen työryhmä on laatinut suosituksia kansanopistojen opinnollisen kuntoutuksen laadukkaalle järjestämiselle. Suositukset täydentävät kansanopistojen laadunhallintasuositusta ja toimivat tukena, kun opistot arvioivat oman opistonsa toimintaa ja tunnistavat kehittämiskohteita. Käsikirja tarjoaa työkaluja ja menetelmiä kansanopistoille erilaisten oppijoiden kohtaamiseen ja oppimisen tukemiseen.
Kansanopistojen rakenteellinen kehittäminen – Selvityshanke 2015 – 2016
Jyrki Ijäs, Aki Ojakangas ja Tytti Pantsar (toim.) 2016
Suomen Kansanopistoyhdistyksen hallinnoimassa Rake-hankkeessa on selvitetty vuosien 2015 ja 2016 aikana kansanopistojen rakenteellisen kehittämisen eri näkökulmia. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeessa selvitettiin rakenteellisen kehittämisen yleisiä lähtökohtia, kansanopistojen taloudellista tilannetta kokonaisuutena sekä rakenteelliseen kehittämiseen liittyviä juridisia näkökulmia sekä koottiin case-kuvauksia rakenteellisista muutoksista kansanopistoissa. Hankkeessa on tarkasteltu rakenteellista kehittämistä monipuolisesti sekä oppilaitosten ylläpitämisen että palveluiden rakenteen näkökulmasta.
Framtidsbilder – De svenska folkhögskolornas pilotprojekt hösten 2010
Renata Svedlin, 2010
Renata Svedlins rapport tar tag i de brännande frågorna kring de kommande ansökningarna om upprätthållartillstånd och skolornas regionala förankring i samarbete med andra. Rapporten baseras på en aktiv och lyhörd dialog med samtliga folkhögskolor i Svenskfinland. Den kommer att ha stor betydelse för den process som de finlandssvenska folkhögskolorna står inför. Jag citerar slutligen Svedlin (s. 19); ”Folkhögskolornas uppdrag inom den fria bildningen har inte minskat, men förändras med samhällets förändringar / — / Den kommande ansökningsrundan om huvudmannatillstånd innebär att det nu är ett lägligt tillfälle att lägga fram ett handlingsprogram för utvecklingen av folkhögskolornas verksamhet, för att påvisa folkhögskolornas satsningar och beredskap inför framtiden”.
Sivistystarve ja kansanopistot
Seppo Niemelä, 2009
Kirjoitus on raportti Kansanopistoyhdistyksen aloitteesta keväällä 2009 käydyistä keskusteluista, joiden oli määrä herättää kansanopistoissa keskustelua kansanopistojen ylläpitämislupien uusimisesta.
Sivistystarve ja Kansanopistot
Julkaisuja pääset lukemaan klikkaamalla kuvaa. Haluatko lisätietoa julkaisuista? Joitakin julkaisuja on mahdollista tilata toimistolta. Ole yhteydessä toimistoomme: toimisto(at)kansanopistot.fi