Opinnollinen kuntoutus kansanopistojen kehittäjänä
Hanna Koivunen tutki pro gradu -tutkielmassaan opinnollista kuntoutusta osana kansaopistojen toimintaa. Opinnollisessa kuntoutuksessa pyritään vastaamaan opiskelijan tuen tarpeisiin. Tärkeitä tuen kohteita ovat opiskelu- ja elämänhallinnantaidot sekä minäkäsityksen vahvistuminen.
Tutkimuksessaan Koivunen kuvaa ja analysoi opinnollisen kuntoutuksen alkutilaa ja toiminnan kehitystä. Opinnollisella kuntoutuksen mallin kehittämisellä oli monenlaisia tavoitteita.

Kansanopistoille opinnollisen kuntoutuksen kehittäminen oli osa kansanopistojen roolin ja tehtävän etsimistä muuttuneessa yhteiskunnassa vuosituhannen vaihteessa. Lainsäädäntötyön valmistelun yhteydessä (1995) tapahtunut kansanopistojen sivuuttaminen oli lisäksi herättänyt kansanopistokentän. Kansanopistot hakivat oikeutusta olemassaololleen sekä uusia tehtäviä ja varmempaa rahoitusta. Opinnollisen kuntoutus tarjosi suuntaa erityistä tukea tarvitsevien aikuisten koulutuksen kehittämiseen ja oli osa laadun parantamiseen tähtäävää työtä. Opinnollisen kuntoutuksen kehitystyöhön lähti alun perin 14 kansanopistoa.

Lisätietoa pro gradu-tutkielmasta:
Sivistystyön vapaus ja vastuu -ohjelma (SVV): Vapaan sivistystyön tutkimusta yleistajuisesti Julkaistu 29.11.2018 osoitteessa:

Opinnollinen kuntoutus kansanopistoissa