Työllisyyskoulutuksesta ja sen tehottomuudesta
Helsingin Sanomissa Jarno Hartikainen kirjoitti kiinnostavasti työllisyyskoulutuksesta ja sen tehottomuudesta 23.8.2018. Jutussa käytettiin asiantuntijoita, joille koulutuksen pelotevaikutus on hyväksyttävä koulutuksen motivaatiotekijä.

Työllisyyskoulutuksessa ongelma on myös se, että työtön ei voi hakeutua haluamaansa koulutukseen, vaan joutuu aikuisenakin holhouksen alle koulutusvalintoja vastaanottaessaan. Jos työttömillä olisi sama kansalaisvapaus koulutusvalintojen suhteen kuin muilla aikuisille, voisi motivaatio ja koulutuksen tulos olla toisenlainen.

Kansanopistoyhdistys on esittänyt ja Pääministeri käsitellyt työttömien omaehtoisen koulutuksen sallimista. Silloin kaikki koulutus, jolla parannetaan työllistymistä, voisi olla työttömän itsensäkin toimesta hankittuna hyväksyttävää. Esimerkiksi Vapaan sivistystyön tarjonnassa on tuhansia työelämätaitoja parantavia koulutuksia ympäri maata. Kansanopistojen linjat ja lyhytkurssit jo muodostavat valmiin tarjonnan. Nykymallissa koulutukseen liittyy tiukka ulkoinen kontrolli, kun se väljennetään työttömän omaehtoisen valinnan sallivaksi, syntyy tulosta.

Aki Ojakangas
Suomen Kansanopistoyhdistys, puheenjohtaja