Kansanopistojen vapaan sivistystyön kieli- ja kulttuurikoulutus on tehokasta ja tukee oppimisvalmiuksien kehittymistä

OECD julkisti 5.9.2018 raportin, jossa arvioidaan suomalaisen kotoutumispolitiikan onnistumista. Tämän johdosta Kansanopistoyhdistys yhdessä Bildningsalliansenin kanssa julkaisi tiedoteen, jossa otetaan kantaa maahanmuuttajien koulutukseen kansanopistoissa.

OECD kiinnittää erityistä huomiota pienten lasten äitien koulutusmahdollisuuksiin ja kotoutumiseen. Suomessa todetaan olevan erityisen suuri ero kantaväestön naisten ja maahan muuttaneiden naisten koulutusmahdollisuuksissa ja siten koulutustasossa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen nosti kolumnissaan 5.9. esille yhtenä keskeisenä kotoutumispolitiikan viimeaikaisena toimenpiteenä vapaan sivistystyön oppilaitosten sivistystehtävän maahanmuuttajien kotoutumisen edistämisessä.

Kansanopistoyhdistys ja Bildningsalliansen katsovat, että maahan muuttaneiden naisten tulee saada pitkäkestoista ja jatko-opintomahdollisuuksia edistävää koulutusta. Myös kotoutumissuunnitelma-ajan ohittaneiden koulutuspalvelut on turvattava. Tämä koskee etenkin pitkään kotona olleita äitejä. Tällä hetkellä vapaan sivistystyön 100% rahoitus koskee vain kotoutumisajan opintoja.

Tiedote 10.9.2018 (PDF)

OECD-raportti